Makowiec bez ciasta z kremem orzechowym

20171202_141753

Ponad 30 lat temu, teściowa koleżanki przynosiła do niej boski makowiec. Przez lata o nim nie myślałam. Aż do tego roku …ponieważ mam zamówienie na makowiec  na Boże Narodzenie, postanowiłam odtworzyć tamto ciasto. Udało się! Jest przepyszny, chyba lepszy niż wtedy . Zapraszam do kuchni.

Makowiec  – składniki – wszystkie składniki i te na ciasto i te na krem muszą mieć temperaturę pokojową.

  • 200g zmielonego, suchego maku ( poszłam na łatwiznę bo jestem wiekowa i leniwa , przede wszystkim leniwa) :D
  • 250ml mleka
  • 200g masła
  • 150g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 150g zmielonych orzechów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów  włoskich

Mak zaparzyć czyli  zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Zmielone orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem. Posiekane orzechy wmieszać delikatnie szpatułką.

Ponieważ mam robota z misą ( jedną) to masę jajeczno-makowo- orzechową przełożyłam do dużej miski.

W misie robota  ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.

Blachę, jak to ja ją nazywam – sernikową, wymiary dna 22 x 37 cm (albo   tortownica o średnicy 26 cm wyłożyć dno papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz) wyłożyć papierem . Ciasto przełożyć do formy.

Piekarniku rozgrzać do temp. 180 C, piec ciasto  ok. 50 minut , do suchego patyczka. Po 30 min pieczenia zajrzyjcie do piekarnika jeśli ciasto będzie już rumiane  przykryjcie je   folią aluminiową i dokończcie pieczenie.

Upieczone ciasto należy wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

KREM ORZECHOWY:

  • 375 g masła 82%
  • 200 g cukru pudru ( ilość cukru dopasujcie do indywidualnych upodobań co do „ słodkości” kremu)
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 czubate łyżki utartej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki  rumu ( niekoniecznie)

Orzechy zmielić w maszynce lub w blenderze .

Miękkie masło utrzeć w mikserze i dodając po trochu cukier puder, ucierać nadal na jasną puszystą masę. Dodać orzechy, czekoladę i rum, dokładnie wymieszać.

20171202_141809

 

Makowiec wystudzić, wierzch ciasta pokryć grubą warstwą kremu. Całość schłodzić.  Zimną masę polałam roztopioną gorzką czekoladą ( 100 g) z łyżką masła. Czekoladę można zetrzeć na tarce i posypać ciasto po wierzchu.20171202_141520

 

Smacznego.

4 Komentarze

  1. To ciasto makowe jest bardzo ciekawe. Jak mniemam można to nazwać ciastem bo od tylu jaj na pewno urośnie. I tyle orzechòw! Musi być pyszne.

  2. To ciasto makowe jest bardzo ciekawe. Jak mniemam można to nazwać ciastem bo od tylu jaj na pewno urośnie. I tyle orzechòw! Musi być pyszne. Kurna no! Wyświetla mi się ze juz to powiedziano! Kto i kiedy? Powiedzieć mi zaraz!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.