Drożdżowe ciasto z makiem i śliwkami

20171020_154602

Jesień, jesień, jesień….niedługo skończą się jesienne skarby. Warto jeszcze je wykorzystać, tym bardziej, że weekend za pasem.

Kilka dni temu wpadło mi w oko ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami. Masę makową miałam w czeluściach mojej spiżarni, po śliwki podreptałam dzisiaj na targ a i okazja do upieczenia ciasta jest , bo dzieć jutro zjeżdża do domu.

Zapraszam do kuchni.

Składniki na ciasto drożdżowe :

500g mąki pszennej (polecam Basię extra – do wypieków drożdżowych) , 150g cukru, 1 duży cukier wanilinowy , 100g masła – koniecznie masło, NIE margaryna, 1 całe jajo + 2 żółtka, 50g świeżych drożdży, 200ml ciepłego mleka, szczypta soli.

Nadzienie : pół puszki masy makowej ( dużej) ew. mała puszka masy makowej ( 400 g) , 10 śliwek, cukier puder do posypania

Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia.

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią.

W  misce miksera  ubić całe jajo i żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodać masło oraz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza.

Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto – leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, ja jestem wybitnym leniwcem :D . Niech robot wyrabia ciasto ok 15 min.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości.

Po tym czasie ciasto odgazować – uderzyć w nie pięścią, wyłożyć na blat lekko podsypany mąką, rozwałkować na prostokąt 30×40 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i zwinąć w rulon, tak jak makowiec. Ciasto podzielić na 20 równych krążków.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej makowe krążki jeden koło drugiego 5 rzędów po 4 krążki. W środek każdego krążka wcisnąć połowę śliwki, tak jak na zdjęciu poniżej. Wierzch ciasta posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.

20171020_134804

Piekarnik nagrzać do 175 C , ciasto piec ok 40 min, aż się zezłoci. Po upieczeniu, uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto na 30 min. 20171020_154320

Po tym czasie posypać ciasto cukrem pudrem, jeśli ktoś ma ochotę, może zamiast cukru pudru ciasto polukrować.

Smacznego.

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.